Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht
Agenda Natuurinclusief: sleutelrol water krijgt vorm
3 november 2023

Op 2 november heeft het Ministerie van LNV, samen met de trekkers van de diverse domeinen, ingestemd met de Agenda Natuurinclusief 2.0, die voortaan verdergaat onder de naam Collectief Natuurinclusief.

Lees verder
Droogte: vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening
14 juni 2023

Sinds half mei is in Nederland geen neerslag gevallen. Het neerslagtekort is opgelopen tot ruim boven de mediaan. Ook voor de komende periode wordt geen neerslag verwacht en blijven de temperaturen hoog. Daardoor neemt het neerslagtekort verder toe tot waarden boven die van de 5% droogste jaren.

Lees verder
Europese ministers vertragen en verzwakken bescherming drinkwaterbronnen tegen bestrijdingsmiddelen
20 december 2022

Op 19 december heeft de Europese Raad van Ministers de Europese Commissie gevraagd een nieuwe impactanalyse uit te voeren voor het Europese wetgevingsvoorstel duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen. Hiermee vertraagt en verzwakt de Raad van Ministers in feite het beter beschermen van drinkwaterbronnen tegen het gebruik en de bijbehorende emissies van bestrijdingsmiddelen. Vewin is teleurgesteld...

Lees verder
Nationaal Programma Landelijk Gebied schiet tekort bij beschermen kwaliteit drinkwaterbronnen
30 november 2022

De voortgangsbrief over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) die onlangs door het kabinet aan de Tweede Kamer is gestuurd stelt wat Vewin betreft teleur waar het gaat om de bescherming van de kwaliteit van drinkwaterbronnen.

Lees verder
Droogte geeft geen knelpunten drinkwatervoorziening
3 augustus 2022

Zoals elk jaar houden Rijkswaterstaat, waterschappen, Vewin, provincies en betrokken ministeries de watertoestand sinds maart in de gaten. Sinds 13 juli 2022 is opgeschaald naar het niveau "dreigend watertekort" (niveau 1). Vanaf vandaag geldt een nationaal "feitelijk watertekort" (niveau 2).

Lees verder
Meerderheid Tweede Kamer wil maximale inspanning regering om doelen KRW bijtijds te halen
29 juni 2022

De Tweede Kamer heeft op 28 juni gestemd over moties die waren ingediend bij het tweeminutendebat Water. Hierbij heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken dat de regering zich maximaal zal moeten inspannen om de doelen van de Kaderrichtlijn Water voor de deadline van 2027 te halen. Vewin is blij met deze uitspraak van de Tweede Kamer, omdat extra inzet hoognodig is.

Lees verder
​Commissiedebat Water: Minister IenW belooft gesprek met Vewin en Vitens over waterbeschikbaarheid
8 juni 2022

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft in het Commissiedebat Water van 7 juni de Tweede Kamer toegezegd met Vewin en Vitens in gesprek te gaan over de beschikbaarheid van voldoende bronnen voor drinkwater in Oost-Nederland. Hij zal hierover in de WGO verzamelbrief in het najaar rapporteren aan de Tweede Kamer. De minister zegde dit toe na vragen van Tweede Kamerlid Fahid Minhas...

Lees verder
Europese Commissie maant Nederland en pleit voor meer ambitie bij de uitvoering van de Nitraatrichtlijn
10 november 2021

De verontreiniging met meststoffen uit de landbouw is in veel lidstaten, waaronder Nederland, nog altijd een punt van ernstige zorg. Dit komt naar voren in een onlangs gepubliceerd rapport van de Europese Commissie over de uitvoering van de Nitraatrichtlijn door alle EU lidstaten.

Lees verder
Europees milieuagentschap pleit voor betere implementatie KRW en Richtlijn stedelijk afvalwater
8 oktober 2021

Het Europees Milieuagentschap EEA geeft in een rapport over de belangrijkste emissies en uitdagingen voor de kwaliteit en kwantiteit van de Europese wateren aan dat er meer kan en moet gebeuren om deze te verbeteren. Het agentschap roept lidstaten op om bestaande wet- en regelgeving op het gebied van water beter te implementeren, dus verbeterde toepassing van de wet- en regelgeving in de praktijk

Lees verder
PBL-rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte' onderstreept noodzaak watertransitie.
15 april 2021

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in het onlangs gepubliceerde rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte' dat de randvoorwaarden die het water- en bodemsysteem aan ruimtelijke ingrepen stellen, veel meer dan voorheen centraal moeten staan in het omgevingsbeleid.

Lees verder
Vewin pleit voor prioriteit verbetering kwaliteit drinkwaterbronnen in het NWP 2022-2027
8 april 2021

De Rijksoverheid ontwikkelt momenteel het Nationaal Waterprogramma 2022-2027 (NWP), waarin het beleid en het beheer van het Nederlandse water beschreven wordt. Het is het eerste programma dat in de geest van de Omgevingswet werkt. In de stroomgebiedbeheerplannen (SGBP's), die als bijlage zijn opgenomen bij het NWP, zijn de maatregelen opgenomen die nodig zijn om de doelen te halen van de Europese Kaderrichtlijn...

Lees verder
Nieuwe EU Klimaatadaptatiestrategie sluit naadloos aan op pleidooi klimaatrobuust watersysteem
10 maart 2021

​ Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft de nieuwe EU Klimaatadaptatiestrategie gepresenteerd, deze strategie is onderdeel van de EU Green Deal. Deze nieuwe EU strategie sluit naadloos aan bij het pleidooi van Vewin en de Unie van Waterschappen voor een nationale watertransitie en een klimaatrobuust watersysteem.

Lees verder
Waterdebat: Schouders onder schoonwaterakkoord
10 februari 2021

Vewin en de Unie van Waterschappen organiseerden in aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op dinsdag 9 februari het Waterdebat. De organisatoren kunnen terugkijken op een levendig debat waar het grote belang van water door alle deelnemers onderschreven werd.

Lees verder
WGO Water: Tweede Kamer wil voldoende ruimte investeringen  drinkwaterbedrijven
2 december 2020

In het Wetgevingsoverleg Water en Wadden op 1 december jl. kwamen de actuele speerpunten van de drinkwatersector ruimschoots aan bod. Behalve voor thema’s als waterbeschikbaarheid en de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) was er ook veel aandacht voor de WACC-problematiek.

Lees verder
NOVI: Vewin onderstreept noodzaak doorwerking NOVI in concrete ruimtelijke keuzes
18 september 2020

Op 11 september publiceerde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de definitieve Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening is daarmee verankerd als nationaal belang, met daarbij het Rijk als systeemverantwoordelijke. Ook schrijft zij dat bij de inrichting van Nederland waterbeschikbaarheid als uitgangspunt geldt.
Lees verder

Droog en warm: drinkwatersector roept gebruikers op bewust om te gaan met water
5 augustus 2020

Het landelijk neerslagtekort is de afgelopen twee weken iets gestabiliseerd, maar is nog steeds relatief groot. De komende week wordt droog en zeer warm weer verwacht. De afvoer van de Rijn is laag, zal de komende dagen stijgen door neerslag in het stroomgebied, en daarna weer dalen.

Lees verder
Neerslagtekort stabiliseert, nog geen einde aan de droogte
9 juli 2020

De aanzienlijke hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken heeft voor verdere verlichting van de droogte in grote delen van het land gezorgd. Ook in het stroomgebied van de Rijn en de Maas is neerslag gevallen, waardoor er op dit moment voldoende water Nederland binnenkomt om aan de watervraag te kunnen voldoen. In sommige hoger gelegen gebieden in het land is aanvoer van rivierwater niet mogelijk...

Lees verder
Droogte: drinkwatersector roept gebruikers op bewust om te gaan met water
24 juni 2020

Ondanks het droge voorjaar doen zich vooralsnog geen knelpunten voor in de bronnen (grond – en oppervlaktewater) voor de bereiding van drinkwater. De verwachting voor de komende dagen is dat de watervraag gaat stijgen als gevolg van warm en droog weer. De drinkwaterbedrijven hebben zich hierop voorbereid en roepen gebruikers op om bewust om te gaan met drinkwater.

Lees verder
Droogte: gevolgen merkbaar, vooralsnog geen knelpunten drinkwatervoorziening
11 juni 2020

De drinkwatersector heeft in het warme Pinksterweekend te maken gehad met lokaal zeer hoge waterafzetten. Dit heeft op een paar plaatsen geleid tot drukverlaging. De watervraag is na het Pinksterweekend gestabiliseerd.

Lees verder
Droogte vooralsnog geen impact op de drinkwaterproductie
27 mei 2020

De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) is sinds maandag 25 mei jl. opgeschaald naar de fase 'dreigende watertekorten'. Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden.

Lees verder
Vewin: nieuwe Beleidsnota Drinkwater moet ambitieuze scope hebben en goed doorwerken
11 mei 2020

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Water) heeft de Tweede Kamer onlangs door middel van een brief geïnformeerd over de hoofdlijnen van het drinkwaterbeleid voor 2020 en de jaren erna. Hiermee loopt zij vooruit op de Beleidsnota Drinkwater 2020 die zij naar verwachting eind 2020 naar de Kamer stuurt.

Lees verder
Europese Commissie: doelen Kaderrichtlijn Water nog niet in zicht; betere implementatie nodig
8 januari 2020

De Europese Commissie heeft onlangs de uitkomsten van de evaluatie (de 'fitness check') van de Kaderrichtlijn Water (KRW) gepresenteerd. Hierbij zijn ook de bijbehorende dochterrichtlijnen zoals de Prioritaire Stoffenrichtlijn en de Grondwaterrichtlijn tegen het licht gehouden. De Commissie concludeert dat de KRW een cruciaal instrument is om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren en dat hij/zij...

Lees verder
Green Deal Europese Commissie biedt kansen voor waterkwaliteit
12 december 2019

Op 11 december hebben Ursula Von der Leyen (voorzitter) en Frans Timmermans (vice-voorzitter) namens de Europese Commissie in Brussel in grote lijnen hun plannen voor de Europese Green Deal gepresenteerd.

Lees verder
Reactie Vewin op rapport Adviescollege Stikstofproblematiek 'Niet alles kan'
26 september 2019

Op 25 september heeft het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes haar eerste advies uitgebracht met oplossingsrichtingen voor de aanpak van de stikstofproblematiek in Nederland.

Lees verder
Vewin pleit in Tweede Kamer voor verblauwing van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
16 oktober 2018

Het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet bijdragen aan het halen van de Europese waterkwaliteitsdoelen uit de Kaderrichtlijn Water, want drinkwaterbronnen staan onder druk door stoffen afkomstig uit de landbouw, zoals nitraten en gewasbeschermingsmiddelen.

Lees verder
Rapport Planbureau onderstreept noodzaak extra inzet voor waterkwaliteit
26 september 2018

Met het voorgenomen beleid, waaronder de Kaderrichtlijn Water (KRW), het mest- en het gewasbeschermingsbeleid, zullen in de meeste wateren niet alle KRW-doelen voor 2027 worden gehaald.

Lees verder
Educatie over water én natuur
9 augustus 2018

Spelenderwijs leren over duin en water in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dat biedt Dunea de basisscholen in haar leveringsgebied. Kinderen gaan op ontdekkingstocht en leren van alles over de waterwinning én de natuur in duingebied Meijendel bij Wassenaar.

Lees verder
Jaarverslag Vewin 2017: aandacht voor verbetering waterkwaliteit blijft urgent
21 juni 2018

Uit het Vewin-jaarverslag over 2017 blijkt de kwaliteit van drinkwaterbronnen steeds meer in de belangstelling staat. Ook in het afgelopen jaar hebben de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven grote inspanningen verricht om de openbare drinkwatervoorziening 24/7 te garanderen, want schoon en betrouwbaar drinkwater is gewoon, maar niet vanzelfsprekend.

Lees verder
Aanpassing waterschapsbelastingen: onvoldoende aandacht voor bescherming drinkwaterbronnen
16 februari 2018

Vewin vindt dat in de voorgestelde plannen voor aanpassing van de belastingen voor de waterschappen te weinig rekening wordt gehouden met de bescherming van drinkwaterbronnen.

Lees verder
​Drinkwatersector draagt bij aan behalen doelstellingen Nationale Bijenstrategie
23 januari 2018

Vewin is namens de drinkwaterbedrijven een van de ondertekenaars van de op 22 januari gepresenteerde Nationale Bijenstrategie. De Rijksoverheid wil de afname van bijen en andere bestuivers tegengaan. Daarom werkt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) samen met veel maatschappelijke partners aan een Nationale Bijenstrategie. Onder andere natuurbeschermingsorganisaties, bedrijfsleven...

Lees verder
Blijvende aandacht voor drinkwatervoorziening nodig bij ontwikkelingen kust
6 oktober 2017

Gisteren vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over het Kustpact. Leden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu spraken met vertegenwoordigers van de drinkwatersector, gemeenten, provincies, waterschappen, de recreatiesector en natuurorganisaties.

Lees verder
Kustpact is belangrijk voor bescherming drinkwatervoorziening
5 oktober 2017

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het Kustpact. Vewin is door de leden van de commissie voor Infrastructuur en Milieu uitgenodigd om deel te nemen aan een rondetafelgesprek, samen met andere ondertekenaars van het kustpact en experts en belanghebbenden.

Lees verder
Kustpact: bescherming drinkwatervoorziening en natuur
21 februari 2017

Het Kustpact is op 21 februari ondertekend door provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties, recreatieondernemers en de drinkwaterbedrijven Dunea, Evides Waterbedrijf, PWN, Vitens en Waternet. Bij elkaar staan er handtekeningen van bijna 60 partijen onder het Kustpact.

Lees verder
Kustpact: bescherming drinkwatervoorziening staat voorop
1 november 2016

​​​Onder leiding van minister Schultz van IenM is er een overeenkomst bereikt over de invulling van het Kustpact. Vewin is blij dat de bescherming van de drinkwatervoorziening en de natuur randvoorwaardelijk is in het voorlopige Kustpact zoals dat er nu ligt, maar houdt de vinger aan de pols bij de regionale uitwerking van het pact.

Lees verder
​Ministerie Economische Zaken neemt routekaart natuur en drinkwater in ontvangst
25 oktober 2016

Op 25 oktober ontving plaatsvervangend directeur generaal Agro en Natuur van Economische Zaken, Aldrik Gierveld, de Routekaart samenwerking natuur, drinkwater en waterbeheer, uit handen van Vewin-directeur Renée Bergkamp. De routekaart is een initiatief van een groot aantal partijen; natuurorganisaties, provincies, drinkwaterbedrijven, waterschappen, gemeenten, het instituut voor natuureducatie en...

Lees verder
Drinkwatersector en de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’
14 oktober 2016

Drinkwaterbedrijven beheren ongeveer 24.000 ha natuurgebied, vaak aangewezen als Natura2000- gebied of onderdeel van het Nationaal Natuurnetwerk. De sector levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de (inter)nationale natuurdoelen. Op 10 oktober heeft een vakjury dertien natuurgebieden genomineerd voor de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Het publiek kan tot eind oktober...

Lees verder
Congres Kansen voor water in de Omgevingswet
26 april 2016

Tijdens het voorjaarscongres van KNW Waternetwerk van 22 april hebben Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (Oasen) een sessie geleid over de bescherming van de bronnen van drinkwater. De regelgeving voor ‘de bescherming van bronnen’ verandert en de verantwoordelijkheid voor deze bescherming komt bij de regio te liggen. Dit roept de vraag op hoe we de kwaliteit voor de bescherming van de bronnen voor...

Lees verder
Tweede Kamer staat op handhaven bescherming kustgebied
16 maart 2016

Begin maart heeft de Tweede Kamer moties aangenomen die de regering vragen de bescherming van de kust te handhaven. Minister Schultz (IenM) was van plan om het verbod op bebouwing in het kustgebied los te laten. Na veel kritiek heeft de minister dit voornemen ingetrokken. Ook is de minister in gesprek gegaan met de belangrijkste stakeholders, waaronder de drinkwatersector.

Lees verder
Drinkwatervoorziening in kustgebied verdient nationale bescherming
20 januari 2016

Met het voorgenomen besluit van het kabinet om het verbod op bebouwing in het kustgebied los te laten is de drinkwatervoorziening onvoldoende beschermd. Zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde Beleidslijn Kust en het Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening (Barro).

Lees verder