Waterpoort Kaderrichtlijn Water: Schoon water? Ja graag, maar hoe blijft een twistpunt
Nieuws - 5 november 2024
Op 9 oktober vond het Tweeminutendebat Water plaats. Veel ingediende moties hadden met de beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen te maken. Zo hebben Hidde Heutink (PVV) en Pieter Grinwis (CU) een motie ingediend die minister Madlener vraagt of het kabinet samen met de provincies beleids- of wetswijzigingen kan doorvoeren om sneller nieuwe drinkwaterbronnen te vergunnen.
Heutink en Grinwis stellen dat provincies moeite hebben met het verlenen van vergunningen voor nieuwe drinkwaterbronnen en dat het kabinet honderd miljoen kuub extra drinkwater zoekt. Er is een tekort aan vergunningen en geen tekort aan drinkwater, zeggen de betrokken Kamerleden. Minister Madlener erkent dat er een tekort is aan beschikbare bronnen voor drinkwater, maar stelt dat hij “er niet over gaat”. In het Commissiedebat Water heeft de minister echter toegezegd dat hij wil bekijken waar het proces kan versnellen. Hij ziet de motie als een ondersteuning van zijn beleid en laat de motie aan het oordeel van de Tweede Kamer.
Vewin is blij dat de minister het tekort aan drinkwaterbronnen erkent en hoopt dat het Rijk hierbij haar rol oppakt. Echte oplossingen zijn niet mogelijk zonder een actieve rol van alle partijen.
Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) en Eline Vedder (CDA) verzoeken het kabinet met een motie om samen met de andere vergunningverleners alle directe en indirecte lozingen van PFAS zo snel mogelijk in kaart te brengen, te minimaliseren. Voor eind 2026 dienen deze lozingen inzichtelijk te worden gemaakt en moeten deze vergunningen zo snel mogelijk in lijn worden gebracht met de geldende regelgeving. Zij constateren dat de vergunningverlening, toezicht en handhaving rond lozingen van PFAS en andere ZZS al vele jaren ondermaats is en dit een groot probleem vormt voor mens, dier en milieu. Minister Madlener onderschrijft het belang van waar mogelijk aanscherpen van vergunningen, echter het kost veel tijd. Voor 2027 zijn de voor de KRW relevante vergunningen herzien door Rijkswaterstaat. De minister zal de Kamer regelmatig op de hoogte houden, en ontraadt de motie. Gabriëls vraagt naar het inzicht in de lozingen van de andere overheden. De minister wil geen lijstjes maken en is in overleg met de betrokken overheden over vergunningen/ lozingen.
Ines Kostić (PvdD) vraagt met een motie geen nieuwe lozingsvergunningen toe te staan voor het lozen van PFAS-stoffen met hoge persistentie op het oppervlaktewater en riool door bedrijven die PFAS-houdende producten verwerken. Minister Madlener geeft aan dat het kabinet op een Europees verbod afkoerst, echter moet dat niet te lang duren. Hij zegt toe in dat geval te bezien wat hij in Nederland kan doen.
De Tweede Kamer stemt op dinsdag 15 oktober over de ingediende moties.