Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Deze thema-dag wordt voor de zevende keer georganiseerd door stichting Urgenda, die Nederland samen met anderen wil verduurzamen. De stichting wil op deze dag laten zien dat er al veel duurzaamheidsinitiatieven zijn, die samen wel degelijk verschil maken. Wij zetten vandaag een greep uit de duurzame activiteiten en projecten op een rijtje die verschillende drinkwaterbedrijven uitvoeren. Deze verhalen verschenen eerder in P+ magazine.
BrabantWater: Klimaatneutraal
Brabant Water was het eerste klimaatneutrale drinkwaterbedrijf van Europa. Directeur Guïljo van Nuland is trots, “maar we kunnen nog beter”. Daarom lanceerde hij een Deltaplan zonne-energie. De keus voor zonne-energie is een bewuste, ook al is de beoogde 20 procent niet geheel haalbaar zonder de inzet van biomassa en windenergie. Biomassa komt van het maaisel en snoeiafval van de eigen terreinen en er zijn ook mogelijkheden voor windmolens en om deel te nemen aan windenergieprojecten van derden, zoals dat van energieleverancier Essent. Ook heeft BrabantWater ingezet op waterontharding, wat energiewinst bij de Brabantse klanten oplevert.
Lees het interview met Van Nuland
Waternet: grondstoffen uit urine
Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zich richt op de hele cyclus. Het produceert biogas, warmte uit rioolwater, koude uit drinkwater en een hele reeks grondstoffen. Paradepaardje is de fosfaatwinning. “We staan aan de vooravond van het Nieuwe Plassen. Urine wordt een heel interessante business.” aldus Roelof Kruize, directeur van Waternet.
Lees het interview met Kruize
Dunea: samenwerking met natuurorganisaties voor behoud duinen
Zonder drinkwaterwinning waren de duinen bij Den Haag al lang verdwenen. Ten prooi gevallen aan de oprukkende stad. Die stelling durfde Piet Jonker, voormalig directeur van het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea best aan. Om dit te bereiken stapte hij in het huwelijksbootje met natuurorganisaties.
Lees het interview met Jonker
Evides: Schoon drinkwater voor lage-inkomenslandenDe Nederlandse drinkwaterbedrijven doen aan ontwikkelingshulp, maar wel onder strikte voorwaarden: niet meer dan 1 procent van hun omzet, uitsluitend overdracht van kennis en kunde en alléén met inzet van eigen personeel. “Peer-to-peersamenwerking“, aldus Evides-directeur Anette Ottolini. “Het gezamenlijke vakmanschap is de bindende factor.” In het buitenland en ook bij de Wereldbank groeit de waardering voor deze aanpak.
Lees het interview met Ottolini
PWN: geavanceerde zuiveringstechnologie voor oppervlaktewater
Het is een vreemde paradox: het land met misschien wel het beste drinkwater ter wereld heeft tegelijkertijd het vuilste oppervlaktewater van Europa. En dat terwijl ons drinkwater voor een belangrijk deel afkomstig is uit de grote rivieren en het IJsselmeer. Eén voordeel zag Martien den Blanken, voormalig directeur van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland: “We hebben zoveel moeten investeren in waterzuiveringstechnologie dat we daarin nu wereldtop zijn.”
Lees het interview met Den Blanken
WMD: Milieuvriendelijk attractiepark in waterwingebied
Het Dierenpark Emmen moest verhuizen en er was eigenlijk maar één geschikte nieuwe locatie binnen de gemeentegrenzen: bij het beschermde waterwingebied van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). “Het moet kunnen, hebben we gezegd”, aldus voormalig directeur Karst Hoogsteen. “Maar dan gaan we het maximaal milieuvriendelijk aanpakken.” En zo verrees Wildlands Adventure Zoo, een grootschalig attractiepark met een gesloten waterkringloop en een eigen warmtenet.
Lees het interview met Hoogsteen
WML: Flexibele en efficiënte drinkwaterinstallaties voor krimpende bevolking
Aanzienlijke delen van de provincie Limburg hebben of krijgen te maken met bevolkingskrimp. Dat kan leiden tot kapitaalvernietiging. Bestaande voorzieningen draaien nog maar op halve kracht. Het Limburgse drinkwaterbedrijf WML speelt daar op in door als eerste modulaire installaties te ontwikkelen. Ria Doedel, directeur WML: “We willen naar een situatie waarin we met een dieplader in een halve dag een zuiveringseenheid naar een plek kunnen brengen waar er op dat moment meer behoefte aan is.”
Lees het interview met Doedel
Waterbedrijf Groningen: via aardwarmte woningen verwarmen
De animo voor een energietransitie is groot in Groningen – een direct gevolg van de gaswinning en bijbehorende aardbevingen. Waterbedrijf Groningen (WBG) springt daarop in. Als eerste in Nederland gaat het diepe aardwarmte inzetten om woningen van warm water te voorzien. “Wij geloven in sterke en collectieve lokale oplossingen, die bijdragen aan de overgang van gas naar duurzame energie.” aldus Riksta Zwart, directeur bij Waterbedrijf Groningen. Lees het interview met Zwart
Initiatieven van Vitens en Oasen komen de volgende nummers van P+ aan bod.