Inzet Vewin Tweede Kamerverkiezingen: samen aan de slag voor ons drinkwater!
Nieuws - 16 juni 2025
Op 21 mei is de negende Nationale Rapportage over de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze 17 doelen vormen een wereldwijde agenda om van de wereld in 2030 een duurzamere en eerlijkere plek te maken. SDG 6 – schoon water en sanitair – is daar een essentieel onderdeel van: toegang tot veilig drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en duurzaam waterbeheer zijn immers mensenrechten én eerste levensbehoeften. In Nederland zetten Vewin (de Vereniging van waterbedrijven in Nederland) en de Unie van Waterschappen zich als alliantiecoördinatoren in voor het behalen van SDG 6. In een gezamenlijke voortgangsrapportage presenteren zij hun bijdrage aan SDG 6 in 2024 – een belangrijke stap op weg naar een toekomst waarin schoon en voldoende water voor iedereen is gegarandeerd. Hieruit blijkt dat vooral op het gebied van waterkwaliteit nog forse uitdagingen bestaan in Nederland.
Hans de Groene, directeur Vewin: “Voldoende schoon water voor iedereen, nu en in de toekomst. We hebben in Nederland op watergebied veel op orde, maar schoon en voldoende water brengt ook in Nederland nog veel uitdagingen met zich mee. Het is mooi dat Vewin zich samen met de Unie van Waterschappen in ons land kan inzetten voor SDG 6; schoon water en sanitair.”
Luzette Kroon, bestuurslid Internationaal van de Unie van Waterschappen: “Gezond, schoon en voldoende water is een essentiële randvoorwaarde voor nagenoeg alle pijlers van bestaanszekerheid. Overstromingen, droogte en een gebrek aan schoon water nemen wereldwijd toe en vormen ook grote uitdagingen in Nederland. De SDG’s zorgen ervoor dat we nationaal én internationaal blijven samenwerken aan deze doelen. Waterkwaliteit, waterveiligheid en de nadruk op water en bodem bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn daarin belangrijke prioriteiten.”
Op het vlak van waterkwaliteit bestaan nog forse uitdagingen in Nederland. Het gaat daarbij specifiek om de subdoelen 6.3 (waterkwaliteit) en 6.6 (ecosystemen beschermen en herstellen). Waterschappen en drinkwaterbedrijven benadrukken dat het van belang is dat de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) worden gehaald. De uitstoot van stoffen naar bodem en water moet zo snel mogelijk worden verminderd of gestopt. In het bijzonder geldt deze oproep voor medicijnresten, zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), PFAS, microplastics, nitraat uit mest en bestrijdingsmiddelen. Als de uitstoot van deze stoffen vermindert, verbetert de waterkwaliteit en worden ecosystemen beter beschermd.
Uit de rapportage over SDG 6 in Nederland blijkt dat er in 2024 belangrijke resultaten zijn behaald. Voorbeelden zijn de landelijke ketenaanpak medicijnresten, het Platform Duurzame Glastuinbouw, het actieprogramma Water in Actie, het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023–2030 en de voorbereidingen om te voldoen aan de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Tegelijkertijd blijven er flinke uitdagingen bestaan op het gebied van schoon en voldoende water. De kwaliteit van grond- en oppervlaktewater staat onder druk door vervuiling vanuit industrie, landbouw en huishoudens. Ook neemt de druk op de waterbeschikbaarheid toe door extremer weer, wat leidt tot meer wateroverlast, droogte en een toenemende vraag naar (drink)water.
De drinkwaterbedrijven hebben vol ingezet op schoon en voldoende water. Zij investeerden aanzienlijk in extra zuivering om goed drinkwater te kunnen blijven leveren, terwijl de bronnen meer en meer onder druk komen te staan. De sector zette zich in voor bronaanpak en deed concrete voorstellen voor bijvoorbeeld het aanscherpen van de toelating van chemische stoffen. De drinkwatersector werkte op nationaal, regionaal en lokaal niveau samen met diverse partijen, zoals overheden en boeren, om de drinkwaterbronnen te blijven beschermen.
Op het vlak van voldoende water, in het bijzonder de leveringszekerheid van drinkwater, heeft de drinkwatersector het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 mede opgesteld. Een toenemende vraag naar drinkwater vereist meer productiecapaciteit. Het programma bevat onder meer afspraken over snellere vergunningprocedures en betere ruimtelijke inpassing van nieuwe drinkwaterlocaties.
De waterschappen hebben in 2024 belangrijke stappen gezet. Ze hebben bijvoorbeeld met succes bij de Europese Unie gepleit voor versterkte afspraken over waterverdeling om de grensoverschrijdende samenwerking in stroomgebieden zoals de Rijn en de Maas te verbeteren. Daarnaast werken de waterschappen intensief aan de implementatie van de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Deze stelt vergaande eisen aan de zuivering van afvalwater. Zo moeten er op circa 100 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Nederland extra zuiveringsstappen worden gebouwd om microverontreinigingen, zoals medicijnresten en andere zorgwekkende stoffen, beter te kunnen verwijderen.
Kijk voor meer informatie ook op: