Kaderrichtlijn Water
Standpunt - 20 december 2024
Voortaan worden alle PFAS stoffen als Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) aangemerkt. Voor Zeer Zorgwekkende Stoffen geldt de verplichting om emissies naar water en lucht te minimaliseren. Tot op heden waren slechts enkele PFAS, zoals PFOS en PFOA, formeel aangemerkt als ZZS. Het besluit om alle PFAS aan te merken als ZZS volgt uit het OSPAR-verdrag. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Chris Jansen lichtte dit besluit toe op 14 november via een brief aan de Tweede Kamer.
Het OSPAR-verdrag is een internationale samenwerking tussen 15 landen om het mariene milieu in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan te beschermen. Onderdeel van dit verdrag is de ‘List of Chemicals for Priority Action’ (LCPA). Alle landen aangesloten bij OSPAR hebben een verplichting om emissies van een stof te beperken wanneer deze stof op de LCPA staat. Binnen OSPAR is nu besloten om alle PFAS, conform de brede definitie van de OECD, als prioritaire stof op deze lijst te plaatsen.
Omdat in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is gedefinieerd dat stoffen op de OSPAR lijst automatisch worden aangemerkt als Zeer Zorgwekkende Stoffen geldt vanaf nu dat bedrijven
waar deze stoffen vrijkomen een minimalisatieplicht hebben voor emissies naar lucht en water. Daarnaast moeten bedrijven deze emissies rapporteren en een Vermijdings- en Reductieprogramma opstellen.
Dit is een belangrijk besluit, omdat het extra wettelijke handvatten biedt voor het bevoegd gezag (Rijkswaterstaat, Waterschappen, omgevingsdiensten) om strenge eisen te stellen aan lozingen van PFAS. In combinatie met de aangenomen motie van Bamenga (D66) om alle lozingen van PFAS en ZZS stoffen in beeld te brengen, zal dit besluit in Nederland positief bijdragen aan het verminderen van de verontreiniging van drinkwaterbronnen met deze stofgroep. Ook helpt dit besluit om lozingen in de bovenstroom van de Rijn en Maas te beperken. De emissiebeperking geldt namelijk ook voor de andere OSPAR-landen, zoals Duitsland, België en Frankrijk.
Lees de toelichting van staatssecretaris Jansen over dit besluit