Drinkwatersector positief over besluit WACC 2025 – 2027
Nieuws - 25 oktober 2024
De drinkwaterbedrijven hebben hun tarieven voor 2025 bekendgemaakt; de tarieven stijgen in heel Nederland omdat drinkwaterbedrijven moeten investeren in een toekomstbestendige drinkwatervoorziening. De tarieven voor het komende jaar zijn vastgesteld in de aandeelhoudersvergaderingen van de tien drinkwaterbedrijven die kortgeleden hebben plaatsgevonden. De gemiddelde stijging in Nederland is 11,2% per kuub ten opzichte van het tarief van 2024.
De drinkwaterbedrijven geven aan dat dit noodzakelijk is om de drinkwatervoorziening bestendig te maken voor de toekomst. Zij moeten voldoende drinkwater van goede kwaliteit kunnen blijven leveren.
De kwaliteit van de drinkwaterbronnen is regelmatig onder de maat en is in het algemeen niet goed. Het drinkwater moet wel altijd aan de strengste eisen voldoen, dat kost de drinkwaterbedrijven meer en meer inspanning.
Daarnaast moeten drinkwaterbedrijven inspelen op bevolkingsgroei, klimaatverandering en verduurzaming en hebben zij te maken met grote opgaven op het gebied van infrastructuur. De tarieven die een drinkwaterbedrijf rekent aan de klant, moeten de kosten dekken van al deze investeringen. Omdat consumenten vastzitten aan één drinkwaterbedrijf, is dit tarief gereguleerd door de overheid. Dit betekent dat de drinkwaterbedrijven niet veel winst kunnen maken.
Drinkwaterbedrijven hebben regionaal te maken met grote verschillen, bijvoorbeeld in de beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen, en de (groei van de) vraag naar drinkwater. Daarom verschilt de aanpassing van het tarief per drinkwaterbedrijf. Kleine huishoudens in Amsterdam, klanten van Waternet, betalen volgend jaar minder voor hun drinkwater. Dat komt omdat de prijs per liter drinkwater stijgt, maar de vaste kosten dalen.
In de Drinkwaterwet staat dat de publieke aandeelhouders van de drinkwaterbedrijven de tarieven vaststellen en toezien op het goed functioneren van de drinkwaterbedrijven.
Voor het begin van een nieuw kalenderjaar stelt elk drinkwaterbedrijf een tarievenregeling op, die wordt goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA). De AvA bestaat uit gemeenten en/of provincies in het voorzieningsgebied.
De Drinkwaterwet schrijft voor dat de tarieven van de drinkwaterbedrijven moeten voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten de tarieven kostendekkend en transparant zijn en mogen zij niet discrimineren. De ILT en ACM zien erop toe dat de tarieven voldoen aan de wettelijke vereisten en op de juiste manier tot stand komen. Vewin publiceert naar verwachting in februari 2025 het volledige overzicht van de tarieven, waarin ook de nieuwe belastingtarieven 2025 zijn verwerkt.