Tussenevaluatie KRW: meer aandacht nodig voor kwaliteit drinkwaterbronnen
Nieuws - 20 december 2024
Donderdag 14 november vond een masterclass over bestrijdingsmiddelen plaats. Deze werd georganiseerd door Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en Vewin voor Tweede Kamerleden en hun medewerkers in voorbereiding op het Commissiedebat Gewasbeschermingsmiddelen. Dit debat is gepland op 27 november. Bij de masterclass waren Tweede Kamerleden en beleidsmedewerkers van BBB, NSC, GroenLinks-PvdA, D66 en PVV aanwezig.
Verschillende experts gaven inzicht in de uitdagingen en ontwikkelingen rondom het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hoogleraar Ecotoxicologie Martina Vijver aan de Universiteit Leiden lichtte het toelatingsbeleid en de risicobeoordelingen van bestrijdingsmiddelen toe, en ging in op de verschillen tussen het toelatingssysteem en de milieukwaliteitseisen van de Kaderrichtlijn Water. Peter Leendertse, onderzoeker duurzame landbouw en directeur van CLM Onderzoek & Advies, besprak de afname van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en de alternatieven die boeren steeds vaker toepassen. Violette Geissen, hoogleraar Bodemfysica en Landbeheer aan Wageningen Universiteit, richtte zich op de gezondheidsrisico’s voor boeren en omwonenden door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daarna kregen de deelnemers de gelegenheid om vragen te stellen aan de experts.
Vewin is blij met de aandacht van de aanwezige Kamerleden voor bestrijdingsmiddelen en de emissies daarvan. De druk op de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door verontreinigingen, afkomstig uit onder andere de landbouw, is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Dit vraagt extra inspanningen van drinkwaterbedrijven om schoon en veilig drinkwater te blijven produceren. Dit terwijl de Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt dat de zuiveringsinspanning om drinkwater te maken juist verminderd moet worden.