Commissiedebat Water 24 september 2024
Standpunt - 9 september 2024
In 2023 hebben drinkwaterbedrijven opnieuw water van goede kwaliteit geleverd. Dit is de conclusie van de ILT, die toezicht houdt op de naleving van de wettelijke normen van het Drinkwaterbesluit. Het drinkwater voldeed bij 99,9% van de metingen aan de gestelde normen. Ook reageerden drinkwaterbedrijven goed op incidenten.
De drinkwatervoorziening in Nederland is dus momenteel betrouwbaar en van hoge kwaliteit, zo stelt de ILT. Toch staat de kwaliteit van drinkwaterbronnen steeds meer onder druk en is deze de afgelopen jaren niet significant verbeterd. Verontreinigingen uit de landbouw, industrie en huishoudens zorgen ervoor dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen eerder verslechtert. Hierdoor moeten drinkwaterbedrijven extra inspanningen leveren om schoon drinkwater te blijven produceren. Dit staat haaks op de afspraken in de Kaderrichtlijn Water (KRW), waarin is vastgelegd dat de zuiveringsinspanning voor de productie van drinkwater juist verminderd moet worden. Vewin vindt dat alles op alles gezet moet worden om de KRW-doelen uiterlijk in 2027 te halen, waarbij prioriteit gegeven moet worden aan het verbeteren van de kwaliteit van drinkwaterbronnen. Hoe schoner de bronnen, hoe minder drinkwaterbedrijven hoeven te zuiveren.
Binnen het wettelijk meetprogramma meten de drinkwaterbedrijven de kwaliteit van het drinkwater na de zuivering en bij de consument thuis. Hierbij wordt het drinkwater gecontroleerd op meer dan 60 verschillende parameters. Voor al deze parameters voldoet het drinkwater al jarenlang in ongeveer 99,9% van de metingen aan de zeer strenge kwaliteitseisen.
In 2023 hebben de drinkwaterbedrijven 565.689 metingen uitgevoerd. 99,9% van de genomen monsters voldeed aan de wettelijke normen. In 601 gevallen voldeed het drinkwater niet aan de norm. Bij 534 van deze gevallen ging het om stoffen die geen direct risico vormen voor de volksgezondheid. Bij 24 gevallen was er sprake van Enterococcen of E.coli, microbiologische parameters die wijzen op een verhoogd risico op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën. In deze gevallen namen de drinkwaterbedrijven direct de juiste maatregelen zoals het nemen van herhalingsmonsters, het geven van een kookadvies, en het uitvoeren van corrigerende maatregelen zoals het spuien van de leiding en ontsmetten.