Kaderrichtlijn Water
Standpunt - 20 december 2024
In Brussel treedt een nieuwe Europese Commissie aan. De Zweedse Jessika Roswall is goedgekeurd als Eurocommissaris Milieu, Waterweerbaarheid en een Competitieve Circulaire Economie. Voor het eerst krijgt een Eurocommissaris naast milieu ook de expliciete verantwoordelijkheid voor waterweerbaarheid.
Bij haar openbare hoorzitting was Roswall nog weinig concreet in haar plannen. Roswall wil de EU Green Deal van de vorige Europese Commissie voorzetten, maar vragen om preciezer te zijn in haar antwoorden, om specifieke tijdlijnen en concrete toezeggingen te geven voor het bereiken van haar beleidsprioriteiten, bleven onbeantwoord.
Roswall werd bevraagd over hoe zij ervoor ging zorgen dat de EU beter voorbereid zou zijn op de steeds frequentere klimaatgebeurtenissen in de toekomst; overstromingsrisico’s en waterschaarste. Hier beloofde ze zo snel mogelijk met de Water Resilience Strategy te komen. Volgens Vewin biedt de Strategy een uitgelezen kans om water hoger op de Europese agenda te krijgen, waarbij waterkwaliteit en -kwantiteit hand in hand gaan, en bronbeleid en ‘de vervuiler betaalt’ uitgangspunten dienen te zijn. Ook dient grensoverschrijdende samenwerking tussen sectoren, overheden en lidstaten versterkt te worden om een robuustere beschikbaarheid van drinkwaterbronnen in de toekomst te kunnen realiseren.
Von der Leyen had al een voorzet gegeven waar de strategie zich op moet richten: efficiënt watergebruik, waterschaarste, watervervuiling, en op de risico’s gelieerd aan water. Daarnaast zal in de Strategie ook bekeken worden hoe schone technologieën ontwikkeld kunnen worden. Ook moeten in de strategie voorstellen staan voor de digitalisering van waterbeheer, waterkringlopen en nutsbedrijven in de watersector.
Roswall had hieraan weinig concreets toe te voegen. Ze sprak over een ‘bron tot zee’ aanpak, waarbij ze wil inzetten op implementatie en vereenvoudiging van bestaande wetgeving, en investeringen in infrastructuur en technologie. De vaagheid in haar antwoorden en het ontbreken van details en timing leverde haar zoveel kritiek op dat ze niet direct werd goedgekeurd. Het kostte de Milieucommissie een dag extra om groen licht te geven.
Roswall werd ook gevraagd naar haar standpunten inzake een Europees verbod op PFAS. Vewin pleit al jaren voor een totaalverbod op PFAS ter bescherming van de drinkwaterbronnen. In haar teleurstellende antwoorden stelde Roswall dat ze zich wel hard zal maken voor een spoedig verbod van PFAS in consumentenproducten, maar dat industrieel gebruik echter wat haar betreft onder voorwaarden door kan gaan. In ieder geval tot er goede alternatieven zijn.
Bekijk het standpunt van Vewin rondom de Water Resilience Strategy