Direct naar content

PFAS en drinkwater

De drinkwatersector vindt dat PFAS in het geheel niet thuis horen in het milieu en drinkwaterbronnen. We pleiten voor een snel en volledig totaalverbod op PFAS in Europa, ook in bestrijdingsmiddelen. Vooruitlopend hierop is een strenge nationale aanpak nodig: emissies minimaliseren, beter zicht op vergunningverlening en een verbetering van toezicht en handhaving.  

Wat niet in de bronnen voor drinkwater terecht komt, hoeven de drinkwaterbedrijven er ook niet uit te zuiveren.  Drinkwater moet voor iedereen betaalbaar blijven, ook daarom is een totaalverbod belangrijk.

Het RIVM stelt dat het verantwoord is om kraanwater te drinken. Via voedsel krijgen we in Nederland de meeste PFAS binnen, kraanwater draagt voor een kleiner deel daaraan bij. Het Nederlandse drinkwater voldoet aan de wettelijke eisen voor PFAS.  

Harrie Timmer

Senior beleidsmedewerker Bronnen & Kwaliteit

Harrie Timmer

Senior beleidsmedewerker Bronnen & Kwaliteit
Luchtfoto bedrijventerrein Chemours, lozers van PFAS

Standpunt Vewin

Minimaliseer vergunningen voor de lozing van PFAS, vooruitlopend op het Europese verbod. 

PFAS in de bronnen voor drinkwater zijn een grote zorg voor de drinkwaterbedrijven. PFAS zijn lastig te verwijderen en verplaatsen zich bij zuivering naar een afvalstroom waarvoor nog geen goede oplossing is. Bronaanpak is de enige juiste manier om te voorkomen dat een moeilijk afbreekbare stofgroep zoals PFAS in het milieu en drinkwater terechtkomt. Bronaanpak is bewezen effectief en is principieel, juridisch en praktisch de enige weg om inname via voedsel, verpakkingen en drinkwater te beperken. 

Vewin steunt de Nederlandse inzet voor het Europese restrictievoorstel over PFAS en bepleit een zo snel en breed mogelijke implementatie van dit voorstel. Vooruitlopend daarop is het noodzakelijk dat alle PFAS-lozingen in Nederland beter in kaart worden gebracht en vergunningen worden herzien met het doel deze lozingen zo snel mogelijk te minimaliseren. 

In aanvulling op de bronaanpak kan – tijdelijke – aanvullende zuivering een bijdrage leveren aan vermindering van de blootstelling van PFAS via drinkwater. Deze extra inspanning blijven de drinkwaterbedrijven, binnen de mogelijkheden, leveren totdat emissie-reducerende maatregelen in de bron zoals strengere lozingseisen binnen vergunningen, verbeterd toezicht en strengere handhaving en op langere termijn het Europese PFAS-verbod, voldoende effect hebben op de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. 

Reguleer en normeer PFAS in oppervlaktewater, grondwater en drinkwater op Europees niveau. 

Vanuit de noodzaak van schone bronnen steunt Vewin het Europese voorstel om PFAS toe te voegen aan de stoffenlijsten van de Grondwaterrichtlijn en de Richtlijn Prioritaire Stoffen binnen de Kaderrichtlijn Water. Daarnaast is het belangrijk dat bij de toelating van PFAS-houdende bestrijdingsmiddelen wordt getoetst aan de KRW en drinkwaternormen. Om de bronnen voor drinkwater te beschermen en te voldoen aan de KRW is het belangrijk dat de milieunormen voor PFAS minstens zo streng zijn als de drinkwaternormen. 

Een samenhangende regulering en normering van oppervlaktewater, grondwater en drinkwater op Europees niveau is hiervoor belangrijk. Vewin is blij met het verzoek van de Europese Commissie aan de WHO om de normering van PFAS voor drinkwater in de Drinkwaterrichtlijn tegen het licht te houden. Voorkomen moet worden dat er een veelheid van per lidstaat verschillende normen ontstaat. 

Laatste nieuws over PFAS

Nieuws

Position Papers rondom PFAS

Position papers
01 18

Gerelateerde publicaties

Heeft u een vraag?

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*